Изложба "Решавам = Съществувам"

Представете си живот, в който не можете да вземете нито едно решение за себе си - от това къде да живеете, до това какво да си купите. Звучи абсурдно, нали? И е. Но хиляди хора в България имат такъв живот.

 

Чрез системата на запрещението (съществуваща в България от 1949 г. насам), властта върху живота на хора с интелектуални затруднения или психични проблеми се предоставя в ръцете на друг. Този друг, настойник или попечител, разполага с всичко – с живота, емоциите, със свободата на човека.

 

Хората, поставени под запрещение, нямат право да решават нищо за себе си - от по-големи неща като това къде ще живеят и дали ще сключат брак, до дребни детайли като какво ще ядат или облекат днес. Тези хора не разполагат с никаква власт; техният глас, желания, мисли, нямат стойност пред закона. Много от тях стават жертва на собствените си настойници, които се облагодетелстват с имотите или парите им. Много биват затваряни за цял живот в институция, без правната възможност да инициират процес, който да ги изведе оттам. Поставянето под запрещение се случва твърде лесно, и в общия случай е завинаги.

 

Новият подход се нарича Подкрепено вземане на решения. Той е предвиден в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България, и представлява ключ за осигуряване на равенство пред закона за всички – ключ, който отваря врати към това да бъдеш автор на собствения си житейски път, да бъдеш част от общност, да държиш контрола върху собственото си развитие.

 

Изложбата на Надежда Георгиева (Над) с текстове на Яна Бюрер Тавание, вдъхновена от действителни истории, разказва за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото, за липси, за различия и самота. Изложбата обаче показва и колко сме еднакви - и щастливи - когато желанията ни биват зачитани и получим шанса да чертаем собствения си път.

 

С изложбата набираме обществена подкрепа за премахване на системата на запрещение и спазване на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и за приемане на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си, да бъдат част от обществото, да решават, следователно – да бъдат.

 

Можете да разгледате изложбата от 12 до 20 юли в Дом на Културата "Борис Христов"; от 21 до 30 юли - сградата на Общински съвет; от 01 до 30 август в Градската художествена галерия.


След като разгледате изложбата не забравяйте да подкрепите онлайн петицията на : http://www.equalrights.bcnl.org/ чрез бутона "Подкрепям промяната".

 

Сдружение „Паралелен свят” подкрепя кампанията за набиране на обществена подкрепа за приемане на Проектозакона за физическите лица и мерките за подкрепа!

Включете се и Вие!

 

Изложбата е инициирана от Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, Фондация „Светът на Мария“ и с подкрепата на Сдружение „Паралелен свят“ и Дом на културата „Борис Христов“ гр. Пловдив

 

Медиен партньор – Българска национална телевизия.

 

Изложбата се осъществява в рамките на Програма „Следваща стъпка” на Български център за нестопанско право.

 

 


© 2021