Открихме Центъра за социална рехабилитация и интеграция

На 13.12.2016 г., в блок 15 на район „Тракия“, с официална церемония открихме Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

На тържеството присъстваха Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, Костадин Димитров кмет на район „Тракия“, Надя Танева директор дирекция „Социално подпомагане“, много деца и техните родители.

В момента центърът разполага с три помещения за работа с деца и младежи с интелектуални затруднения, като едно от тях е с напълно оборудвана кухня. Там специалните деца и младежи ще се учат да приготвят и сервират храна, да придобиват самостоятелност, да се справят в ежедневието си. В бъдеще предстои и ремонт на допълнително стаи, които да се използват за работа.

Центърът ще бъде първият в Пловдив, в който ще се въведе и системата Макатон. Това е начин за алтернативна комуникация с младежи, които не са вербални, изцяло адаптирана за нуждите на България. В помощ на общуването ще се използва арт- и музикотерапия.

В бъдещите планове на центъра е създаването на социално предприятие.
Изненадан от това колко добре изглежда центърът остана и районният кмет Костадин Димитров, който увери, че администрацията ще съдейства за оформянето на външната фасада.

© 2023