Баскетбол в Болоня!!!

От 1-4 юни баскетболният отбор на Сдружение „Паралелен свят“ взе участие в Игри без бариери – Фестивала на спорта и социалното приобщаване Happy Hand 2018, Сан Лазаро ди Савена (Болоня).

 

Отборът е създаден под ръководството на Тина Димитрова, изпълнителен директор на БК "Академик Бултекс 99" и треньор, който има и опит в работата с деца интелектуални затруднения: „Много съм щастлива, аз обожавам баскетбола, той е моят живот, но тръпката е голяма, защото това са деца, които попиват и правят това, което могат. Нямат никакви претенции за нищо и се радват неистово когато вкарат кош, когато ги аплодират и чуят името си. Работя с тях като с нормални деца. В тренировките ми помага Йордан Иванов, който е треньор на 12-14 годишните. Вече знаят какво е пас, дрибъл, стрелба и най-важното е, че докато тренират се забавляват.“

Младежите тренират един път в седмицата - всяка сряда, в залата на БК "Академик Бултекс 99", която е предоставена абсолютно безвъзмездно, благодарение на президента на клуба г-н Врачев. Всичко е на доброволни начала.

В тренировките помага и Маурицио Рива – италианец, който работи в България за фирма AББ България ЕООД , които подкрепиха отбора като дариха сумата за самолетните билети на децата. 

Happy Hand е събитие, което насочва вниманието върху уменията на хората с увреждания, като се предлагат олимпийски и параолимпийски спортове и възможност за взаимно проникване между дисциплините – спорт, визуални изкуства, музика и забавления – за нова култура на хората с увреждания, за мотивация на тези, които физически стартират в неравностойно положение.

Там участниците се срещат с други младежи със затруднения от цял свят, заедно се състезават и преди всичко се и забавляват. 

Нашият отбор се включи с ентусиазъм в различните дисциплини, освен това игра три мача, бори се и заслужено победи. Спечелиха много емоции и много нови приятели.

Горди сме с такъв отбор!

 

Още за отбора може да гледате в предаването "Малки истории", по БНТ излъчено на 06.06.2018 г.

 

 

 

© 2023