Академия за младежко участие

Моето място в демокрацията

       Щастливи сме да споделим за участието на двама от нашите специални младежи (Лъчезар Стоянов и Иван Драгански) в един дългосрочен проект на Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите в партньорство с Национален младежки форум. „Академия за младежко участие“, който стартира на 2 май 2023 година с първото си обучение - „Моето място в демокрацията“. В с. Гергини се събраха 60 младежи между 15 и 25 години от цялата страна.
       Целта на обучението беше да въведе участниците в контекста на проекта, а именно как младите хора могат да влияят качествено на средата около себе си и да се включват в обществените процеси адекватно и съзидателно.
       Екипът обучители в състав Даниел Джинсов и Лета Панайотова, Розалина Недкова, Алек Йорданов и Виктор Тенев се погрижи участниците да преминат през наситената програма успешно и качествено, осигурявайки баланс между лекционна и практическа част.
       Благодарим на гост-лекторите ни – д-р Георги Проданов, Илина Мутафчиева и Атанас Г. Радев, които представиха на пръв поглед суховати теми като основи на демокрацията, политически течения и елементи на представителство по атрактивен и достъпен за участниците начин.
       След всяка лекция и дискусия младежите преживяваха на практика това, което са чули, участвайки в симулации, провеждайки реални дебати по значими за тях самите и за обществото ни теми. В атмосфера на подкрепа, разбиране, свобода и споделена отговорност, участниците видяха себе си като основни играчи в обществения процес, а не само като потърпевши от система, която често забравя за своите млади хора.
       Обучение „Моето място в демокрацията“ завърши с много намерени отговори, но и с още повече нови въпроси. Обръщайки поглед напред към втория компонент на прокета, а именно симулацията на Народно събрание, сме сигурни, че ни очаква едно вълнуващо приключение, силни емоции и хъс за промяна.
       Повече за проекта, както и за изминалата обучителна седмица, можете да прочетете тук: https://yspdb.org/my-place-in-democracy/

© 2024