Сдружение "Паралелен свят" изпрати 5 младежи на световните летни игри на Спешъл Олимпикс

 

ОТБОР ПО ПЛУВАНЕ:

Ана Василева, 21 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

100 м. свободен стил – пето място

200 м. свободен стил – бронзов медал

Национален треньор по плуване проф. Боряна Туманова

 

ОТБОР ПО ТЕНИС:

Лиляна Аврейска, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

Индивидуално жени – четвърто място

Смесени двойки – четвърто място

Национален треньор по тенис Михаил Михайлов

 

ОТБОР ПО ХОКЕЙ НА ТРЕВА – ВТОРО МЯСТО - СРЕБЪРЕН МЕДАЛ:

Християна Стефанова, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

Национален треньор по хокей на трева Димитър Георгиев. Треньори на отбора са и Георги Ангелов и Виктория Карашева-Рудолф

 

ОТБОР ПО БАСКЕТБОЛ –ВТОРО МЯСТО- СРЕБЪРЕН МЕДАЛ:

Лъчезар Стоянов, 21 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

Иван Драгански, 25 г., Спешъл Олимпикс Пловдив

Национален треньор по баскетбол проф. Мариана Борукова, треньори Тина Димитрова и Иван Иванов

 

Гордеем се с нашите специални спортисти!

Брагодарим на треньорите им за грижата и всеотдайната работа.

 

България бе представена от 39 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол 5х5 (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени).

В делегацията са и 13 треньори, ръководителят и заместник ръководителят на делегацията и лекар. Като ключов доброволец в подкрепа на българската делегация по време на участието на Световните летни игри в Берлин‘2023 се включи Мила Андреева, инициатор за създаването на програмата на Спешъл Олимпикс в България през 1994 г. и първи национален директор.

 

„Участието в Световните игри в Берлин‘2023 демонстрира резултатите от стратегическото развитие на програмата на Спешъл Олимпикс в България. На първо място, партньорството с университетите, обучаващи спортни специалисти за работа с хора с увреждания – в българската делегация участваша 10 преподаватели и студенти от Националната спортна академия „В. Левски“, специалности Адаптирана физическа активност и Баскетбол и Департамента по спорт на СУ „Климент Охридски“. Второ, партньорството със спортните федерации и техните клубове – Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева. И на трето място,, партньорството с българските общини - Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян, Стара Загора, Столична община,“ сподели националният директор на Спешъл Олимпикс България и ръководител на делегацията д-р Христо Христозов.

 

 

© 2024