Парламент на самозастъпниците

ГЛАСЪТ НА ВСЕКИ ЧОВЕК С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЧУТ!

 

Първият в страната Парламент на самозастъпниците, е създаден през 2021 г. Депутатите положиха клетва в Пловдив.

 

 

Той е възможност за хората с интелектуални затруднения да се запознаят с това как работи политиката, как влияе върху техния живот и какви са възможностите за реалното им участие в политическия живот.

 

Втората парламентарна сесия в реална среда на Парламента на самозастъпниците се проведе на 29 юли 2023 г. в гр. Русе. Домакин на срещата беше Сдружение „Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения“ с подкрепата на Община Русе.

Приветствие към депутатите и гостите отправи председателят на парламента на самозастъпниците – Мариета Петрова.

 

 

 

Темата на срещата бе „Предизвикателствата пред нас“. Младежи с интелектуални увреждания от десет града в България говориха за равнопоставеност в образованието, труда и обществото, като бяха представени и добри практики в тези области. Изготвени и гласувани от депутатите бяха и позиции, в които са изразени становища и предложения за промени в сферата на законодателството на хората с увреждания, за да могат да се реализират като личности и граждани.

 

Сдружение "Паралелен свят" се представлява от двама депутати в лицето на Лъчезар Стоянов

 

 

и Иван Драгански.

 

 

Лъчезар Стоянов беше водещ на модула "Равнопоставеност в обществото"

 

 

Двамата депутати представиха презентация „Спортът е за всички“ – достъп до спорт за хора с увреждания. Споделиха добри практики от Пловдив и разказаха за успешното им участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпик в Берлин 2023, както и за изживяните емоции на фестивала Happy Hand- игри без бариери в Италия, гр. Болоня.

 

На срещата присъства и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова, която поздрави участниците и им благодари за отдадеността и положените усилия гласът на хората в неравностойно положение да бъде чут. Тя сподели готовността на Община Русе да продължи да работи за увеличаване възможностите на хората с увреждания.

© 2024