РЕШАВАМ = СЪЩЕСТВУВАМ

Изложба на Надежда Георгиева (Над) и текстове на Яна Бюрер Тавание. Можете да я разгледате от 12 до 20 юли в Дом на Културата "Борис Христов"; 21 до 30 юли - сградата на Общински съвет; от 1 до 30 август - Градската художествена галерия.

Хиляди хора в България нямат право да решават нищо за себе си - от по-големи неща като това къде ще живеят и дали ще сключат брак, до дребни детайли като какво ще ядат или облекат днес. Остарялата система на запрещение, която се прилага масово спрямо хората с интелектуални затруднения или психични проблеми, означава обезвластяване - техният глас, желания, мисли, нямат стойност пред закона. Много от тях стават жертва на собствените си настойници, които се обагодетелстват с имотите или парите им. Много биват затваряни за цял живот в институция, без да имат правото да инициират процес, който да ги изведе от там.

 

Изложбата, вдъхновена от действителни истории, разказва за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото.

 

Целта й е набиране на обществена подкрепа за премахване на системата на запрещение. Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да решават, следователно – да бъдат.

 

Изложбата е инициирана от Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, Фондация „Светът на Мария“ и с подкрепата на Фондация „Кредо Бонум“.

 

Медиен партньор – Българска национална телевизия.

 

Изложбата се осъществява в рамките на Програма „Следваща стъпка” на Български център за нестопанско право.

 

След като разгледате изложбата не забравяйте да подкрепите онлайн петицията на : http://www.equalrights.bcnl.org/ чрез бутона "Подкрепям промяната".

 

Сдружение „Паралелен свят” подкрепя кампанията за набиране на обществена подкрепа за приемане на Проектозакона за физическите лица и мерките за подкрепа!

Включете се и Вие!

© 2024