Общуване с голямото изкуство в Градската художествена галерия

Проект "Знам и Мога"

Деца и младежите от „Паралелен свят“ общуваха с голямото изкуство в Градска художествена галерия - Пловдив

Деца и младежи с интелектуални затруднения, придружени от родители, гостуваха в Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив на ул. „Съборна“ №14 А.
Водени от Кремена Стоянова, председател на Сдружение „Паралелен свят“, младите посетители за първи път прекрачиха прага на галерия и разгледаха отблизо произведения на изкуството.
Децата с вълнение разпознаха Васил Левски в неговия портрет, дело на един от основателите на светската ни живопис Георги Данчов. Запознаха се с картините на Николай Павлович, Иван Мърквичка, Борис Митов, Константин Величков. Най-радостно оживление предизвикаха творбите на третия етаж, където са представени най-известните български художници и скулптори от средата на 20 век до наши дни.
Представители на Галерията обясниха на своите гости как функционира една от най-важните културни институции в Пловдив с нейните пет постоянни експозиции и зали за временни изложби. На младите хора беше дадена възможност сами да нарисуват свои сюжети след емоционалната си среща с изкуството.

 

© 2024